HAES

Als jouw uiterlijk, jouw gewicht en je lichaamsvorm geen enkele bron van zorg meer zijn, hoe zou je dan graag voor jezelf willen zorgen?

Health At Every Size

Heatlh At Every Size (afgekort HAES) is een van de bouwstenen van het Body Positive coachingstraject. Het is een relatief nieuwe manier van kijken naar lichaam, gewicht, eten en gezondheid.

We zijn geconditioneerd om te geloven dat als we bezig zijn om gewicht te verliezen, we automatisch onze gezondheid gaan verbeteren, maar dat is niet altijd het geval. Het opgeven van gewichtsverlies, betekent niet dat je je gezondheid opgeeft. Het kan betekenen dat je ervoor kiest om je gezondheid een prioriteit te maken boven het getal op de weegschaal. Het toevoegen van een nieuw gezond gedrag aan je leven kan natuurlijk leiden tot gewichtsverlies en misschien niet - maar als dat niet zo is, betekent dit niet dat het je gezondheid niet verbetert.

Bij een gewichtsneutrale aanpak wordt de focus gelegd op het ontwikkelen van de vaardigheid om voor jezelf te zorgen op een manier die heel specifiek past bij jou, jouw leven, jouw waarden, wensen en behoeftes. Het gaat erom dat je een relatie met jezelf opbouwt die respectvol is en op een dieper niveau voedend en bevredigend.

Pas als je gewicht op de achtergrond staat, kun je werken aan wat je lichaam echt nodig heeft en keuzes maken die écht over gezondheid gaan, in plaats van over uiterlijk.

HAES kijkt op een holistische manier naar gezondheid, door de focus van gewicht af te halen en zich te richten op:

  • Emotionele gezondheid
  • Gezond slapen
  • Je lichaam voeden en bewegen
  • Bewust leven

HAES omarmt, accepteert en viert lichaamsdiversiteit, bestrijdt stigmatisering en discriminatie rondom (over)gewicht en promoot een gezonde relatie met eten en bewegen. Het gaat hier om bewegen vanuit plezier en voldoening, op zo'n manier dat mensen het moeiteloos en duurzaam in hun leven kunnen integreren. In plaats van bewegen om te compenseren, calorieën te verbranden, af te vallen of de vorm van je lichaam te veranderen.

HAES is sterk geworteld in wetenschappelijk- en praktijk onderzoek dat laat zien dat we op lange termijn van lijnen niet slanker of gezonder worden. Wil je hier meer over lezen? Linda Bacon, die HAES grotendeels op de kaart heeft gezet schreef er een boek over: 'Health At Every Size. The surprising truth about weight'.