Blog

23 januari 2023

Zwarte kleding

ZWART

Veel mensen vinden het fijn om zwarte kleding te dragen. Zwart is een chique kleur die past bij veel gelegenheden. Zwart staat voor autoriteit, excentriciteit en rebelsheid, maar is tegelijkertijd ook een zakelijke/formele kleur. Zwarte kleding kan ook onopvallend en veilig zijn. Zwarte stof wordt minder snel vuil en houdt de warmte vast. Bovendien is het een kleur die makkelijk is te combineren met andere kleuren.

Zwart kleedt af... Waar of niet waar?

Dat zwart afkleedt is een fabeltje. Dat is één van de dingen die we zo vaak gehoord hebben, dat we het zijn gaan geloven, maar het klopt niet.

Misschien heb je wel eens gehoord dat zwart officieel geen kleur is. Dat komt, omdat het al het licht absorbeert. Hierdoor vindt er geen weerkaatsing van het (natuurlijke) daglicht plaats. Een jurk die je ’s avonds aan had tijdens een feestje en je fantastisch stond, kan daarom overdag ineens heel anders overkomen. Doordat zwart het licht absorbeert zal iemand met zwarte kleding in een omgeving met veel daglicht er juist volumineuzer uitzien. Door de absorptie lijkt het volume massief en groot. Je creëert één blok. In avondlicht ontstaat schaduw op kleding waardoor diepte en vorm ontstaat. Door deze schaduwwerking komt zwart minder massief over. Uiteraard heeft de structuur van de stof invloed op de mate van reflectie. Een satijnen jurk zal het daglicht minder absorberen, dan een wollen jurk. Ook je contouren zijn veel duidelijker zichtbaar als je in het zwart gekleed bent, daarom heb ik in mijn studio ook zwarte leggings en zwarte T-shirts met lange mouwen voor een figuuranalyse als onderdeel van een imagotraject.

Zwart is een goede basiskleur voor ieders garderobe... Waar of niet waar?

Ook dit is niet waar. Als zwart je goed staat, kun je er fantastisch uitzien in zwarte kleding – je straalt! – maar als zwart niet in jouw persoonlijke kleurenpalet zit, kan het tegen je werken. Dan is zwarte kleding te koel, te diep of te helder bij de natuurlijke kleuren van je gezicht (je huid, je haar en je ogen). Het zwart zal dan alle kleur uit je gezicht halen en je een vermoeide aanblik geven. Zelfs alle oneffenheden in je gezicht (pukkeltjes, rode vlekjes, pigmentvlekjes en rimpels) vallen juist extra op. Je merkt dat ook als je het gevoel hebt dat je meer make-up moet gebruiken ter compensatie.

Als je de kleuren draagt uit jouw kleurenpalet, dan is er harmonie in het totaalbeeld van jou en je kleuren. De aandacht gaat dan niet vooral naar je kleding, maar naar je gezicht. Mensen kijken graag naar mensen en dingen die in harmonie met elkaar zijn.

9 november 2021

Stralend mooi met grijs haar?

Kleur jij je haar? Iedere zoveel weken naar de kapper om je grijze haar weg te laten werken met chemicaliën? Of durf je het aan om de natuur zijn beloop te laten en je grijze lokken te omarmen?

Steeds meer vrouwen gaan grijs. Grijs haar is al een tijdje in de mode, ook bij jonge vrouwen. Je kunt zelfs stellen dat het op dit moment ‘hot’ is. Tegelijkertijd wordt grijs haar ook geassocieerd met ‘oud’; er zijn nog veel vrouwen die er niet van overtuigd zijn dat een mooie grijze haardos een frisse en vrouwelijke uitstraling kan opleveren.

Het is een hele stap, dat geef ik toe, maar grijs haar heeft veel voordelen. Ik kan het weten, want ik heb afgelopen anderhalf jaar zelf de overstap gemaakt.

Voordelen van grijs haar

Je hebt bijvoorbeeld nooit meer zo’n lelijke grijze landingsbaan. Je hoeft niet meer om de vijf weken naar de kapper om een kapitaal uit te geven en je bent ook minder tijd kwijt aan de kappersbezoeken. Als je je haar zelf verft, heb je geen geknoei meer in je badkamer.

Bovendien zijn weinig vrouwen zich ervan bewust, dat er een disbalans kan ontstaan als je je haar blijft verven in een te donkere kleur of in een kleur die niet bij je huidtint past. Als je grijs wordt verlies je pigment uit je haar, maar ook je huidtint verandert. Door te blijven verven kan je op deze manier er zelfs ouder uitzien, dan je bent. Geverfde haren staan als we ouder worden, steeds onnatuurlijker.

Grijs = niet grijs

Gisteren heb ik samen met een vijftal andere imagocoaches onder de inspirerende leiding van Anneke Dercksen tijdens een verdiepingsdag van Regien Strategier Opleidingen, onderzocht wat er precies gebeurt met je kleurenpalet als je je grijze haren omarmt. Grijs = niet grijs, er zijn veel variaties van grijs haar. Het kleureffect verandert bij mensen die grijs worden of grijs zijn. Kleuren die jarenlang goed en geschikt waren voor hun garderobe, voldoen niet meer. Welke kledingkleuren zijn dan niet meer zo sterk en welke kleuren doen het juist extra goed? Want dat er iets verandert aan je kleurenpalet, dat is zeker! Die verandering is voor iedereen anders; er komen nieuwe kleuren voor terug in harmonie met de natuurlijke schoonheid.

De reis naar grijs

Journalist Wies Verbeek deed onderzoek naar ons beeld over grijs haar en maakte daar de documentaire “De reis naar grijs” over.

Ze interviewt hoogleraar psychologie Liesbeth Woertman over het omarmen van je leeftijd en de invloed van beeldcultuur op onze identiteit. Blijkbaar hebben we grijs haar, maar willen we niet grijs zijn. Allemaal willen we beantwoorden aan het beeld dat de wereld van ons verwacht. Media en reclame tonen perfecte leeftijdsloze lichamen, met als gevolg dat we zelf nooit goed genoeg zijn. Wat betekent het om vrouw (van een zekere leeftijd) te zijn in deze tijd? Woertmans uitspraak dat vrouwen gaan ‘schudden’ aan het woord ‘oud’ vond ik erg hoopvol.

Verbeek liet voor haar documentaire zes portretten maken van vrouwen met hun normale haarkleur. Ze photoshopte het haar van de geportretteerde vrouwen grijs en legde ze voor aan 500 mensen en vroeg naar de leeftijd en aantrekkelijkheid. Om te kijken hoe het grijze kleurtje effect op haar eigen aantrekkelijkheid had, schreef ze zich zelfs in op een datingsite met blond haar en met grijs haar. Benieuwd? Klik dan op het youtube filmpje...

Wil jij er stralend uitzien met je grijze coupe?

Je natuurlijke grijze haar staat mooi en maakt je gezicht zachter, maar daarbij spelen goed kleurgebruik en een perfect geknipt model wel een belangrijke rol. Je bent van harte welkom bij de Haagse Kleur & Stijl Studio voor een (nieuw) kleuradvies!

28 januari 2020

Niet alleen gewichtstoename, maar ook extreem gewichtsverlies kan bijdragen aan aan een negatief lichaamsbeeld.

Niet alleen gewichtstoename, maar ook extreem gewichtsverlies kan bijdragen aan een negatief beeld dat een vrouw over haar lichaam heeft. Het is niet alleen de grote verandering van kledingmaat die een vrouw tot wanhoop drijft, het is ook de manier waarop haar figuur is veranderd. Met als gevolg dat ze niet meer weet hoe ze zich moet kleden. Ik wil graag een ervaring met jullie delen:

Anne (voor de privacy van mijn klant heb ik haar naam veranderd) kwam bij mij in mijn studio, omdat ze van haar moeder en zussen voor haar 40ste verjaardag een cadeaubon had gekregen voor een kleur- en stijl advies. Ondanks het feit dat Anne door een gastric bypass zoveel was afgevallen, was ze gefrustreerd en gedesillusioneerd. Haar gewichtsverlies had haar niet de blijdschap opgeleverd die ze dacht dat het zou opleveren. Als ze in de spiegel keek, zag ze iemand die ze niet kende. Het verliezen van zoveel gewicht had haar lichaam getekend: borsten als theezakjes, striae en veel loshangend vel. Ze droeg nog steeds haar oude kleren, die nu om haar lichaam zwabberden en hoewel ze zich wel aangetrokken voelde tot kleur, bleef het nog steeds beperkt tot zwart. Ze had geen idee hoe ze zich moest kleden. Ze voelde ze zich verloren en verdrietig. Ze wist niet waar ze moest beginnen…

Onzekerheid over je lichaam zorgt voor allerlei redenen en emotionele blokkades waardoor je je niet kunt bevrijden van pijnlijke opmerkingen of onvervulde verwachtingen uit het verleden. Het leidt tot een stemmetje in je hoofd dat fluistert dat kleding iets is om bang voor te zijn, of dat het ingewikkeld is om je goed te kleden en dat je jezelf voor gek zet als je gaat experimenteren met kleding. Je weinige zelfvertrouwen lacht je uit… het is alsof het zegt: “Wie denk je wel dat je bent?”

En juist die vraag, maar dan iets anders geformuleerd: “Wie ben jij en hoe wil je over komen?” die vaak als leidraad dient bij het werk van een imagocoach. Ik denk dat vrouwen zoals Anne in eerste instantie eigenlijk helemaal niet gebaat zijn bij een kleur-, stijl-, figuuranalyse, make-up advies, garderobecheck of garderobeplan.

Vrouwen met een negatief lichaamsbeeld vinden het zichzelf helemaal niet waard om aandacht te besteden aan hun uiterlijk en kleding en zijn gebaat bij een andere aanpak. Ik weet uit eigen ervaring dat ze eerst hun lichaamsbeeld moeten repareren en dat is hard werken; het kost tijd, geduld en heel veel zelfliefde.

Pas als je je realiseert dat je als mens veel meer bent, dan alleen je lichaam en stopt met het gebruiken van kleding om jezelf te verstoppen, krijg je de vrijheid om te gaan onderzoeken wat er nu echt bij jou past; om jezelf mooi en aantrekkelijk te voelen precies zoals je bent.

Als Body Positive Professional heb ik de afgelopen maanden een gevarieerd coachingsprogramma opgebouwd, om vrouwen zoals Anne te kunnen begeleiden in het ontwikkelen van een positief lichaamsbeeld ongeacht hun maat of gewicht.

En als je zo hard gewerkt hebt aan lichaamsacceptatie en je je lichaam niet meer ziet als een probleem, dan hoort daar natuurlijk ook een mooie afronding bij in de vorm van een kleur- en stijladvies. Wat is er nou fijner om na een Body Positive coachingstraject waarin je je eerste nieuwe stappen zet naar een positief lichaamsbeeld, je innerlijke verandering te ondersteunen door ook je kledingstijl en kleurgebruik aan te passen!

17 januari 2020

Hoe combineer je rood?

‘Flame Scarlet’ is één van de mode kleuren van de lente/zomer 2020.

Het is een warme opvallende kleur. Als je niet meteen 'all the way' wilt gaan, kun je ook eerst de lightversie uitproberen, door je outfit te combineren met rode schoenen en accessoires. Dan gebruik je het rood als accentkleur in je outfit.

Ook een rood dessin op een blouse of jurk of gedempte roodtinten zijn ideaal om je voorzichtig aan deze trendkleur te wagen. Bovendien matcht rood prachtig met denim. Een rode blouse, shirt of trui, een blauwe jeans erbij en je casual outfit is compleet. En wat dacht van een rode jurk? Elegant, vrouwelijk en helemaal in de mode. Draag het model waar je je goed in voelt en waar je figuur mooi in uitkomt.

Als je je niet helemaal in het rood wilt hullen, kies dan voor een jurk met witte stippen of eentje met een bloemenprint. Deze dessins geven je outfit een speelse touch. Ook sneakers en laarzen in een andere tint maken de rode look wat zachter. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat je geen pumps bij je rode jurk kunt dragen!

Een totale outfit in het rood ziet er prachtig uit en als dat krachtige past bij jouw persoonlijkheid, dan zeg ik doen! Het enige wat je daar soms voor nodig hebt is durf!


3 januari 2020

De stille dagen

Tussen 25 december en 6 januari spreken we van de stille dagen. De winterwende is al geweest, maar in deze periode blijven de nachten ongeveer even lang. Pas vanaf 6 januari worden de dagen iedere dag merkbaar langer.

Voor de oude Germanen waren dit de heilige dagen. In meervoud dus, nog terug te vinden in het Duitse woord Weihnachten. De oude volkeren keerden tijdens die heilige dagen en nachten naar binnen en voerden hun rituelen uit om een nieuw vruchtbaar jaar in te wijden.

Deze mooie stille dagen zijn heel geschikt om te reflecteren op waar je nu staat en waar je dankbaar voor bent. En om te bedenken wat je het komende jaar met liefde wilt realiseren.

Afgelopen jaar heeft mij nog nog meer doen beseffen hoe belangrijk het is voor vrouwen om openlijk over issues met hun lichaam te kunnen praten. Die veilige sfeer sfeer die daarvoor nodig is, wil ik graag bieden.

Ik ben dankbaar voor alle bijzondere vrouwen die ik in mijn studio heb mogen ontvangen en zal in 2020 zeker doorgaan met het aanbieden van kleur- en stijladvies en de begeleiding bij het samenstellen van (capsule) garderobes.

Daarnaast ga ik ook aan de slag met vrouwen waarbij een negatief lichaamsbeeld, chronisch diëten en eetproblemen, in de weg staat van hun levensgeluk. Door het opzetten en weer een nieuwe invulling geven aan mijn coachingspraktijk komen mijn hoofd, hart en handen samen.

Ik heb er heel veel zin in, maar geniet eerst nog even van de stille dagen die voor me liggen en kies 6 januari als startmoment; de dag dat de terugkeer van het licht zichtbaar wordt. Ik wens jullie een vrij, vreugdevol en kleurrijk nieuwjaar!

Liefs, Bianca

30 december 2019

Shoppen in de uitverkoop? Voorkom miskopen!

Het is volop uitverkoop in de online- en offline winkels. Dus sla je slag, maar let op; de meeste miskopen worden helaas in de uitverkoop gedaan. Dan heb je een kast met koopjes, in plaats van met kleding die je daadwerkelijk draagt.

Tips voor de uitverkoop (en daarna):

  1. Bekijk eerst de pre-collectie. Je krijgt dan een indruk van de modetrends van het nieuwe seizoen en dat helpt je om keuzes te maken waar je langer plezier van hebt. Liggen er bijvoorbeeld opvallend veel dezelfde kledingstukken met een bepaalde uitgesproken print of kleur in de uitverkoop... dat is meestal niet voor niets...

  2. Winkel strategisch. Bedenk vooraf wat echt een waardevolle aanvulling voor je garderobe is en laat je niet alleen verleiden door de prijs. Neem de kleding (of de schoenen) waar je wat bij zoekt, mee naar de winkel. Dit voorkomt dat het model of de kleur thuis niet de goede blijkt te zijn.

  3. Koop alleen kleding die wat voor je figuur doet. Is je taille je sterke punt? Laat de wijde rechte modellen (die je nu veel ziet) hangen.

  4. Benut de sale om mooie basisstukken van goede kwaliteit te vinden. Is het een onmisbaar basisstuk in de voor jou goede neutrale kleur? Kun je het kledingstuk met minimaal 3 items uit je kledingkast combineren?

  5. Probeer juist in de uitverkoop dat item te scoren dat je anders niet zou kopen omdat het echt te duur is. Kies nu voor dat ene prachtige leren jasje, die prachtige zijden blouse of die hele mooie laarzen. Kledingstukken waar je nog jaren plezier van zult hebben.

  6. Ga voor de juiste kleur. De kleuren die passen bij je huid, haar en ogen zorgen ervoor dat je er op je best uit zult zien met je nieuwe aanwinst. Met een kleuradvies zet je een eerste stap om miskopen tijdens de sale te voorkomen!

4 november 2019

Verouderen = verdwijnen?

Waar zijn alle vrouwen van boven de vijftig heen?

We zien ze niet meer terug in de media (presentatrices ontslaan vanwege hun leeftijd vinden we kennelijk heel normaal) of ze hebben als door 'een wonder' alle tekenen van ouderdom op afstand weten te houden.

Hoe vaak worden zichtbaar oudere vrouwen positief afgebeeld? Hoe vaak wordt grijs haar omarmd? Hoeveel rimpels zie je in een tijdschrift, behalve die op de voor-en-na-foto’s van een antirimpelcrème reclame?

In het zeldzame geval dat een vrouw ouder dan vijftig op de cover van een tijdschrift staat, dan is ze altijd zeer slank en ziet ze er nog steeds uit of ze dertig is: de rimpels zijn weggepoetst; de wangen gecorrigeerd en de jaren zijn verbloemd. Ook in de voor en na rubrieken zeggen ze dan, dat ze er na de metamorfose op haar ‘best’ uitziet, Ik vraag me dan af of ‘best’ perse jonger betekent?

Naomi Wolf schreef in ‘De zoete leugen of de mythe van de schoonheid’, dat “de leeftijd van vrouwen wegpoetsen hetzelfde is als haar identiteit, kracht en geschiedenis weghalen”. Het gaat er blijkbaar om wie het verdient om gezien te worden of niet.

Rimpels zijn onafwendbaar. Grijs haar is onvermijdelijk. Dat je lichaam verandert is onontkoombaar.

De hoofdreden om schoonheid en jeugdigheid met elkaar gelijk te stellen heeft vooral te maken met geld. Botoxinjecties, antirimpelproducten, chemische peelings en haartransplantaties; elke week ligt er wel een nieuw wondermiddel in de schappen. En omdat de reclames ons indirect de boodschap geven dat we minder waardevol zijn, blijven we deze producten kopen en proberen.

Ik merk aan de vrouwen die ik in mijn studio mag ontvangen, dat die negatieve boodschappen toch impact hebben. Je moet wel heel sterk in je schoenen staan, als je bestand bent tegen de boodschap dat ouder worden beschamend is en dat we minder recht hebben op een rijk en bruisend (professioneel) leven naarmate we ouder worden. Vrouwen gaan twijfelen aan hun uiterlijk, aan hun kleding, make-up en kapsel en kiezen er vaak (onbewust) voor om rond hun vijftigste onopvallender door het leven te gaan.

Het maakt me opstandig. Het tegenovergestelde is waar! We worden met de jaren sterker, wijzer en veerkrachtiger. De rimpels op onze huid laten zien, dat we geleefd, gelachen, gehuild, gezoend en gevoeld hebben. Hoe kan dat niet anders, dan mooi zijn? Waarom zouden we kleding gebruiken om ons te verstoppen? Waarom mogen we er niet modieus, kleurrijk en stralend uitzien?

Ik word dan ook heel erg blij van het boek ‘OOG voor STIJL’ van de fotograaf Misja Beijers. “Ik fotografeer oudere mensen op straat met een eigen smaak en gevoel voor stijl, die iets meer durven dan de doorsnee persoon. Ouderen die kleur blijven dragen en zich onderscheiden.”

Misja heeft niet alleen zelf een eigen gedurfde stijl, maar ze laat in het boek ook aan de hand van de foto’s van andere vrouwen en mannen zien, dat je er na je vijftigste nog geweldig uit kunt zien. Naast de foto’s en de boeiende verhalen, deelt Misja ook stijltips en haar favoriete winkels. Dit inspirerende boek krijgt natuurlijk een plaats in de pronkkast van mijn studio!

Een mooi boek om te geven of te krijgen voor de Sinterklaas en de Kerst.

ISBN: 9789000368990

30 augustus 2019

Zomerreflectie

De meeste van jullie hebben waarschijnlijk al vakantie gehad, maar ik ben op dit moment op deze plek aan het genieten van la douce France.

Zwemmen, zonnen, lekker eten, natuur, kunst en cultuur... een heerlijke periode om te genieten van het leven en van elkaar; om afstand te nemen van het alledaagse gedoe en tot rust te komen.

Maar er is meer!

Vaak is de zomervakantie een uitstekend moment om jezelf op te laden, zodat je je daarna weer met frisse energie op je gewone activiteiten kunt storten. Of om je creativiteit weer eens aan te wakkeren, als die te lang op een waakvlam heeft gestaan. De afgelopen jaren heb ik gemerkt dat deze periode ook heel fijn is om te investeren in alles wat je zelf belangrijk vindt. Om vastgelopen plannen weer los te trekken. Om je te bezinnen hoe je volgende stap eruit ziet.

Voor mij betekent dat, dat ik in september (naast mijn werk in de Haagse KLEUR & STIJL Studio) aan een nieuwe opleiding ga beginnen. Om mezelf verder te specialiseren op het gebied van BODYPOSITIVITY en me te bepakken met de kennis en vaardigheden, die mij als coach nog meer gaan helpen om vrouwen te begeleiden die worstelen met een negatief lichaamsbeeld. Daarover binnenkort meer!

Heb jij ook dat soort voornemens in je hoofd?

Gun jij jezelf deze persoonlijke ontwikkeling? Wat is er fijner om na de zomer waarin je je eerste nieuwe stappen zet, je innerlijke verandering te ondersteunen door ook je kledingstijl en kleurgebruik aan te passen! Een investering in jezelf!

Ben je benieuwd wat ik voor jou kan betekenen? Neem gerust contact op of kijk voor meer informatie op mijn website.

Ik wens je een fijne zomer en ontvang je graag na de vakantie in mijn studio!

12 augustus 2019

Beeldgeletterdheid

Vandaag is het de Internationale Dag van de Jeugd. Volgens de VN’s definitie van jeugd, zijn dat kinderen van 15 t/m 24 jaar. Een mooi moment om stil te staan bij een ‘Veilige omgeving voor de jeugd’. Dat kun je op veel verschillende manieren invullen. Voor mij hoort daar ook bij dat we zorgen dat kinderen zich optimaal en veilig kunnen bewegen in onze mediasamenleving. Als docent Humanistisch Vormings Onderwjs en Levensbeschouwing deed ik dat door tijdens mijn lessen aandacht te besteden aan mediawijsheid (denk aan: cyberpesten, cybercrime, loverboys, sexting en grooming), maar ook aan beeldgeletterdheid.

Beeldgeletterdheid is een belangrijk onderdeel van mediawijsheid. Het wordt ook wel ‘begrijpend kijken’ genoemd. Het heeft als doel een kritische houding t.o.v. mediaboodschappen te ontwikkelen. Op sociale media, in reclames of in het onderwijs; overal worden verhalen verteld met video’s, foto’s en animaties. Beelden zijn een krachtig middel. Ze kunnen ons raken, betrekken én beïnvloeden. Ze beïnvloeden ons gevoel, ons denken en hoe we de wereld zien. Dat gebeurt vaak onbewust.

Wanneer er veel van dezelfde beelden zijn in een omgeving, kan een eenzijdige of vertekende weergave van de werkelijkheid ontstaan. We gaan bepaalde dingen normaal vinden, omdat we ze vaak zien. Of we gaan ze juist raar vinden, omdat we ze weinig zien. Denk bijvoorbeeld aan de onrealistische schoonheidsidealen, waardoor meer en meer jonge mensen te kampen krijgen met minderwaardigheidscomplexen, eetstoornissen, angststoornissen en depressies.

Het is belangrijk dat jonge mensen zich realiseren dat beelden niet neutraal zijn. Dat foto’s of video’s altijd vanuit een bepaald perspectief worden bedacht, gemaakt en verspreid. Wat voor betekenis geven zij aan deze beelden? Kunnen ze de commerciële bedoelingen ervan doorzien? Als docent en als ouder kunnen we de jeugd helpen door hierover met hen in gesprek te gaan.

Met een bewuste blik en een veelzijdig ‘beeld-dieet’ kun je een vertekend wereld- of zelfbeeld tegengaan.

12 juli 2019

FUCK BEAUTY!

Noem bodypositivity en een boek in één adem en ik ben verkocht!

Waarom verlangen naar perfecte schoonheid als het ons ongelukkig maakt?

Het is eigenlijk nooit genoeg, we zijn te dik, te dun, te lang, te klein en ga zo maar door. Mensen over de hele wereld zijn niet tevreden met hun uiterlijk en dat is Nunu Kaller niet vreemd. Ze is op één van de mooiste plekken van de aarde en kan niet genieten. Op de Fillippijnse rondvaartboot kan ze alleen maar denken aan de breedte van haar kont op het bankje...

Ik citeer: ... "En toch voelde ik me mijn hele leven al te dik, te luidruchtig, te lomp, te grofgebouwd, te onvrouwelijk, te ... veel. Domweg too much. Ik probeer het meestal niet te laten merken. Ik ben direct, bijdehand, heb een vrij harde stem en ben niet bang voor de buitenwereld. Ik neem plaats in. Ook op rondvaartboten. Maar vooral in dit soort situaties haat ik mezelf. Tegelijkertijd hou ik van de zee: zwemmen, snorkelen, duiken, de geur van het water, de zon, het zand tussen mijn tenen. Toch won op die boot mijn 'onderbuikgevoel'; ik voelde me ontzettend ongemakkelijk. Maar uiteindelijk begon het te dagen dat ik alle mensen aan boord nooit van mijn leven meer zou zien. En niemand had tot nu toe vreemd naar me gekeken. Niemand had zijn neus opgetrokken en me vol afschuw de rug toegekeerd. Ze hadden het allemaal veel te druk met controleren of hun peperdure GOPro-onderwater-camera's wel echt waterdicht waren. Alleen ik had niet zo'n camera, dus concentreerde ik me er uitsluitend op mijn buik in te houden en mijn billen samen te knijpen."...

Herkenbaar? Voor mij wel! Nunu schrijft op een eerlijke en grappige manier over de worstelingen met haar onzekerheden en de obsessie voor het zogenaamde perfecte lichaam. Het belet haar om te kunnen genieten van haar vakantie en te genieten van het nu. Het maakt haar ongelukkig. Na haar reis naar de Filippijnen gaat ze weer op reis, maar nu maakt ze een tocht naar het hoe en waarom van haar streven naar perfecte schoonheid. Ze snijdt belangrijke en actuele onderwerpen aan, zoals de druk van sociale media, ongezonde dieetplannen, koopverslaving en bodyshaming. Ze roept ons allemaal op om liefdevoller met ons eigen uiterlijk om te gaan. Een mooie missie!

Misschien een boek om op je lijstje te zetten voor de vakantie?

ISBN: 9789044355178

20 maart 2019

Wat is jouw favoriete kledingstuk of accessoire?

Ben je helemaal verliefd op je zwarte tas met studs of je roze daddy sneakers? Is je jeans jasje versleten van het vele dragen? Draag je het liefste zowel in de zomer als winter ballerina's? Is het die tijdloze blazer of zijn het die prachtige killer heels? En denk ook eens aan dat lange comfortabele vest! Wat is jouw favoriete kledingstuk of accessoire?

Als je het moeilijk vindt om je persoonlijke stijl te omschrijven, dan kun je beginnen met jouw favoriete kledingstuk. Pak één van je favoriete kledingstukken (of accessoires) uit je garderobe en omschrijf wat jou zo aanspreekt in dit kledingstuk. Schrijf op welke elementen er allemaal 'perfect' aan zijn. Waarom je het graag draagt, hoe je vindt dat het staat, wat je van de kleur of het motief vindt en vooral wat je daar bij voelt.

Is het stoer, comfortabel, vrouwelijk, kleurrijk, sexy of minimalistisch enz.? Wees zo compleet mogelijk!

Zodra je een favoriet kledingstuk of accessoire gaat omschrijven, benoem je wat het voor jou persoonlijk betekent. Dat geschreven stukje zegt eigenlijk meer over jou dan het kledingstuk zelf, want elke ander persoon zou een hele andere beschrijving van dat kledingstuk hebben gegeven.

Wat jou aanspreekt is de basis van jouw stijl. Een sfeer waar jij van houdt en waar je blij van wordt als je het draagt. Die sfeer probeer je bij alle keuzes van je kleding vast te houden. Het zijn de bijvoeglijke naamwoorden en jouw interpretatie daarvan die jouw kledingkeuze persoonlijk maakt.

Tijdens een Stijl- en figuuranalyse Consulten gaan we dit samen uitzoeken. Jouw persoonlijke voorkeuren in combinatie met jouw bouw en je lichaamsverhoudingen leiden uiteindelijk naar een advies op maat.